Birs: ezt is az ősz hozta

2013-11-04 14:55:08
 
 
Az ősz egyik jellegzetes gyümölcse a birsalma, vagy birskörte. A jellegzetesen fanyar, savanykás ízű, viszont csodás illatú gyümölcs igazi vitaminbomba, amiből számtalan ételféleség, likőr, ínycsiklandó almabor, befőtt, kompót és sajt készíthető.
 
 
A birsalma, vagy körte csak az elnevezésében más, egyébként ugyanarra a növényre, pontosabban gyümölcsre utal. A népnyelv büdösalmának is hívja, bár az illatos jelző sokkal jobban illene rá. Nagyanyáink nem véletlenül tárolták a szekrény tetején, késő ősszel, télen finom illattal lengte be a falusi lakásokat.
 
 
Már az ókorban ismerték és szerették, nyersen és főzve, de a legjobban almaborként. Egyébként az ókori Rómában a termékenység, illetve a boldogság jelképe volt.
 
 
A birsalma, amelynek 200 faja ismert, de hazánkban nagyjából 15 félét termesztenek, rengeteg jótékony hatással rendelkezik. Kimagasló az úgynevezett pektin tartalma, egyébként az összes gyümölcs közül benne a legmagasabb, ami azt jelenti nagyszerű méregtelenítő. A pektin ugyanis a bél nyálkahártyájában kialakít egy védőréteget, így a kórokozók nem tudnak hol megtapadni. Ráadásul a pektin erős gyulladáscsökkentő és jó nyákoldó is. Talán nem véletlenül használta a népi gyógyászat a birsalmát gyomorbántalmak, vagy torokgyulladás esetén.
 
 
A birs ezen kívül erősen görcsoldó, így a menstruációs fájdalmakat is enyhíti, sőt a reumás panaszok esetén is használ. Javítja a szervezet anyagcseréjét, meggátolja a székrekedést. A koleszterin szintre is hatással van, rendszeres birs fogyasztás esetén a koleszterin szintünkkel sem kell bajlódni.
 
 
Régen nyugtatónak is használták, égési sebekre, szemre, bőrre, fagyásra.
 
 
Teljes cikk: hajráegészség.hu

Hír megosztása