Lendületes őszkezdet a petrencéseknél

 

2017-10-26 10:41:21

 

A Csángó Fesztiválon és az államalapításra emlékező városi ünnepségen történő szereplést követően sem tétlenkedtek a Petrence Táncegyüttes tagjai: mozgalmas szeptemberen és októberi napokon vannak túl.


altA néptánccal tanfolyami formában tíz évvel ezelőtt ismerkedni kezdő felnőttek szeptember 30-án, szombaton Kisújszállásra látogattak, ahol a Gál-Dobos Beáta által vezetett Jászsági Népművészeti Műhely által megrendezett Szett (=Szenior Táncosok Találkozója) elnevezésű rendezvényen vettek részt. A Nagykun Klubban hagyományőrző táncosok (Sebestyén Miklós, Herczeg Gábor  és párjaik) irányításával bukovinai táncokkal - többek között a csárdással, a  verbunkkal és a silladrival -ismerkedhettek meg. A tánctanításhoz a talpalávalót a Bácska Banda húzta, soraiban a jászkiséri származású brácsással, Kiss Tiborral. A Magyarság Házának igazgatója, Csibi Krisztina vetített képes előadásban mutatta be Bukovina néprajzát-történelmét a hallgatóságnak. A Fix-Stimm zenekar által kísért táncház pedig méltó módon zárta a napot: a táncrend alkalmat adott a nap folyamán tanultak felidézésére és más tájegységek táncainak bemutatására egyaránt.


Október 6-án, pénteken este a Városi Könyvtár és Információs Központ meghívásának tettek eleget a szenior táncosok: „A Petrencések a Víz utcából” című műsorukban  számoltak be az elmúlt tíz évről az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata keretében. Mintegy 60 perces előadás keretében prezentáció segítségével idézték fel felnőtt táncos életük különböző állomásait: az alapítás és a névadás körülményeit, a 2013-as mezőségi túrájuk legemlékezetesebb pillanatait, a közösen megélt hétköz- és ünnepnapokat. Természetesen táncos cipőiket, csizmáikat sem hagyták otthon: a Fülöp Ferenc-díjas Hlavacskáné Bathó Katalin és Hlavacska Adrián jászságit adott elő, de nem hiányoztak a többiek sem a táncból a mezőségi és a moldvai bemutatásakor. A rendezvényt záró felcsíkiben a nézőket is bevonták, együtt járták a gólyást a bátor próbálkozókkal – így vált interaktívvá a Víz utca kedd esti lakóinak szereplése.

 

alt
Látható: a petrencések nem pihentek az elmúlt hetekben, akik ismerik őket, tudják: nem szokásuk egy helyben ülni. Szívesen bukkannak fel különböző alkalmakon; a Fonó Klub keretében megrendezett Dobroda-koncerten, majd pedig a táncházban is kitűntek aktivitásukkal. Lelkesedésükkel ezután is igyekeznek erősíteni a népi kultúrát kedvelők jászberényi táborát.


P.T.


Hír megosztása