A Szer-etet kiállítása

2017-12-05 12:37:13

 

A Lehel Filmszínház emeletén mindig nagy zsúfoltságban gyűlik össze sok, a kultúrát, a művészeteket értő, szerető és pártoló ember. A legutóbbi zsúfoltság oka pedig Farkas Edit első önálló kiállítása volt. A Hamza Múzeum és Jász Galéria vezetője 2004 óta rajzokat, képeket is készít, és csoportos kiállításokon is szerepeltek már alkotásai.


Góg Zoltán, a rendező Jászkerület Nonprofit Kft. kulturális menedzsere – korábban a kis múzeum vezetője – jól ismeri az alkotót, hiszen látta első munkáit is. Bevezetőjében elmondta, hogy alkotóként és a közgyűjteményben is kiemelkedő munkát végez Editke. 


A megnyitót Utasi Hajnalka költő, Farkas Edit jó barátja tartotta. Az ő mesekönyvének, verseinek illusztrációit is készítette már az alkotó, így szoros és igazán fontos munkakapcsolat is van közöttük a barátság mellett.

 

alt

Farkas Edit és Utasi Hajnalka

 

Farkas Editről eddig is tudtuk, hogy sokat fest, rajzol. A Jövőképalkotók Egyesületének is tagja, tehát a berényi művészvilág számára fontos és meghatározó személyiség. Pár mondatban elmondta, hogy a kiállítás címe a SZER-etet sem véletlen megfogalmazás ebben a formában. A magyar nyelvben ismert szavunk, a SZER többféle tartalmat is hordoz, kapcsolatot, összefűzést, de rendet is. Sőt, emberi és isteni találkozásokat is. A szeretet szavunk pedig a magyar lélek alapja.


A kiállított képek valóban – ha kissé megállunk előttük, és elgondolkozunk a kompozíció teljességén – nagyon sokat mondóak. Megláthatjuk a színek és a formák kapcsolatainak sokoldalúságát. Az elengedhetetlen címmel jelzett sorozat tagja így vagy úgy a kézfogásokat tartalmazzák, mondják, vetítik elénk.  Mese is a valóságban. Ám egyben rejtvények is, melyeket a nézőnek kell megfejtenie, és  többféle tartalmat is felfedezhet bennük.


Ám nemcsak nézelődni lehetett, hanem Terenyi Krisztián zenei „hozzászólását” is hallhattuk, melyek a képekhez illően meséltek a látottakról, szépen sorban. A dalok a Republic együttes számai voltak, mert ezek ihlették a rajzokat – mondta el Farkas Edit. A kiállított sorozat képeit  2015 és 2017 között készítette. Sőt, fekete kartonlapokra, fehér krétával készített hét darabos sorozatot a megnyitó előtt egy nappal, mert úgy érezte ezzel lesz teljes az első önálló kiállítás. Érdeklődésemre elmondta, hogy mostanában igen intenzíven a Mandalával foglalkozik, mert a kapcsolatteremtési módokról sokat általuk tudhatunk meg.


Farkas Edit elgondolkodtató kiállítása a Lehel Filmszínház emeleti galériájában 2018.  január 14-ig tekinthető meg.

Kiss Erika
Fotó: Nagy Tamás


Hír megosztása