Bor, sör, pálinka, márkás italfélék minden mennyiségben

 

2017-12-22 11:34:00

 

 


A jászberényi képviselő-testület tagjai – helyi újságírók kíséretében - legutóbb a Pince Kft. Nagykátai úton lévő telephelyére, nagykereskedésébe látogattak el, a már rendszeres céges ismerkedési sorozat keretében. A magyar tulajdonú középvállalkozás igazán jól prosperál, azzal együtt, hogy a hazai gazdasági változásokat ők is érzékelik, de mindig keresik a kihívásokra megoldásokat is.Ha valamilyen jóféle italra van szüksége a cégeknek, az üzleteknek, itt rendelhetik meg, mert ez a családi vállalkozás Jászberényben az italok nagykereskedelmével foglalkozik. Valójában a fél országot ők látják el a kólától kezdve a dobozos sörön át a minőségi borokig sokféle innivalóval. Ám nem ez a legfontosabb, amit megtudhattak a vendégek ezen az estén.


Csernák Péter, a családi vállalkozás gazdasági igazgatója vezeti az italáru nagykereskedést. A céget immár kft. formájában 1991-ben alapították.  Nem véletlenül, hiszen 1981-től volt már jászberényi telephelyük, mígnem a Nagykátai úti, jelenlegi bázist, a diszkont italárusítást és mellette a raktárbázist ki nem alakították. A vállalkozásnak mintegy 5 milliárdos nettó árbevétele van évente, s feladataikat 100 dolgozójukkal teljesítik. Tiszafüreden is van egy bázisuk, egy diszkont üzlet. A forgalmazott termékeket mintegy 50 gyártótól szerzik be, azaz széles italkínálattal állnak megrendelőik rendelkezésére. Az ismertetőből megtudhattuk, hogy Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Heves megyében mintegy 1500 kiskereskedelmi egységbe, üzletbe szállítják az innivalókat. Ez 60 tonna árut jelent nap, mint nap.


A sör, a bor és más alkoholos italok mellett egyre nő az üdítőitalok forgalma is. Csernák Péter azt is elmondta, hogy nagy italforgalmazó cégnek számítanak hazánkban. A forgalmazott termékeik 90 %-a hazai előállítású. Az újabb gazdasági változásokat ők is érzékelik. Egyre inkább gond a munkaerőhiány számukra is. A társadalmi kötelezettség vállalás keretében a berényi női röplabdacsapat támogatását vállalták, és örömmel teljesítik is.

alt


A rövid tájékoztató után a cég idősebbik alapítója, Csernák István a borászati ágazat érdekességeiről számolt be, amiről kevés információja volt a jelenlévőknek. A borászati ágazat ugyanis Budapesten működik. Itt egy igen leromlott állapotú pincészetet vettek meg Kőbányán.  Csernák István fiatalon ott dolgozott borászként, így jól ismerte azt a telepet, tudta, mit is lehet vele kezdeni. Mára egy igazán korszerű, jól felszerelt, 50 ezer hektoliteres kapacitású, felújított borászatuk van. Hatalmas acéltartályokban, de a jászberényi Kalla kádár hordóiban is tartják a jóféle nedűt.  


Csernák István nagyon ért a szakmájához, sokféle érdekességet elárult arról, hogy mi is kell a jó borhoz. Arról is sok szó esett, hogy mi a borok terén a mai elvárás, milyenek a trendek, mi a kapós, a kelendő, s mivel lehet a bortermelés élvonalába kerülni és tartósan ott is maradni.  Ahhoz, hogy jó borokkal legyenek jelen a piacon bizony nagy szakmai tudás szükséges.  Az pedig szinte elképesztő, hogy 2-3 millió szőlőtőke termését zárják palackokba a Csernák család pincészetében minden esztendőben.


Speciális technológiával készítik a több éven át tartós minőségű boraikat. Ennek titkairól is hallottunk a látogatás keretében. A palackok kiválasztása, a megtöltésük érdekességeibe is beavatást nyertünk. A Szekszárdi Merlóval elnyerték a „nemzeti borkiválóság” rangos elismerést is.  A cég főként a Balaton környéki borvidéken vásárolja fel a szőlőt. Borászati üzemük a közelben, Szóládon van, így versenyképes nagyüzemmel rendelkeznek.  A mai piac igényei szerint igen csinos üvegekbe palackozzák a szőlő levét, és széles kínálattal állnak a vásárlók rendelkezésére.


A rendkívül érdekes tájékoztatón persze meg is kóstolhattuk a finom nedűket, hogy megbizonyosodjunk arról, nem csak üres szó, de nagyon is valóság, amit hallottunk. Szabó Tamás polgármester bevallotta, hogy neki ilyen sokoldalú információja nem volt eddig a Csernák család tevékenységéről, s borgazdasági eredményeikről. Mindjárt el is mondta, hogy a Jászberény testvérvárosi kapcsolataiba is be lehetne vonni a céget, hiszen Conselve is kellemes borvidéken fekszik, s az üzleti kapcsolatokat lehetne másokkal is ápolni, szélesíteni.


A kóstolgatás után aztán a Nagykátai úti hatalmas raktárbázist is megnézhettük, ahol hihetetlen magasságba feltornyozott áruféleségeket, palackozott üdítő-hegyeket is láthattunk. Volt ott kicsi, egy decis üvegbe zárt reggeli „ébresztő”, de coca-cola is. A raktárakban persze nem maradnak a raklapokra kihelyezett, összekészített termékek, hiszen a kiszállítás innen folyamatos. Amikor már hazafelé igyekezett a látogató csapat arról is szó esett, hogy ilyen sok érdekességet régen láttak és hallottak a városvezetők.


Kiss Erika


Hír megosztása