Látogatás az ipari automatizálás világában

2018-01-15 13:03:17

 


Jászberény nagy adófizetői kiemelt figyelmet kapnak a képviselő-testülettől. A képviselők rendszeresen látogatnak el a városi cégekhez, hogy munkájukról, gondjaikról, terveikről, sikereikről első kézből kapjanak információkat. Legutóbb a vasúti sínek közvetlen közelében található kis céget, a Konkoly Electro Kft.-t keresték fel a döntéshozók.


Aki nem műszaki ember, annak nem könnyű megérteni az automatizálás, a célgép-gyártás, a forgácsolás rejtelmeit. A cégvezető-tulajdonos Konkoly Szabolcs azonban nagy türelemmel adott alapos, részletes ismertetést. Beszámolójából azt is hallhattuk, hogy az ipari trendek merre is tartanak mostanság. Sőt, arról is megbizonyosodhattak a vendégek, hogy az egykori Hűtőgépgyár kiváló műszaki, mérnökgárdája széles körben „élteti” a mai korban is a város gazdasági fejlődését.


Konkoly Szabolcs igen fiatalon lett vállalkozó. 1996-ban egy kis céget, egyszemélyes vállalkozást alapított, majd 2002-ben a jelenlegi céget Kft. formájában. Ebben az édesanyjával ketten tulajdonosok máig. Sokáig a berényi Volán-telepen béreltek egy kisebb műhelyt, de ahogy szaporodtak a megrendelések, s a létszám is bővült, úgy kellett más telephely után nézniük. A jelenlegi üzemet 2011-ben alakították ki a Váltó utcában, majd 2013-ban bővítették egy 520 négyzetméteres csarnokkal, és a 2018-19-es években is ezt tervezik egy újabb résszel. Ahogy Konkoly Szabolcs mondta, „most a forgácsolók területe lett kicsi”, így a szomszédos 2,8 hektáros területet vették meg nemrég.
 

alt

 

Fő tevékenységük az egyedi igények szerint tervezett célgépek gyártása, de a megvalósított beruházásokat, az általuk készített gyártórendszereket folyamatosan karbantartják, szervizelik, ha kell, javítják.  A cég „második lába” az ipari automatizálás, a forgácsolás. Gyártanak kapcsolószekrényeket is. Megrendelőik egy része pedig itt van a közelben, hiszen dolgoznak az Electroluxnak – több gyáruknak is -, a Scintillának, a Samsungnak, a Stadlernek és más gyártóknak.


A látogatás során a vendégek megtudhatták, hogy igen jól összedolgozó csapat végzi a vállalt feladatokat. A magas szakmai elvárásoknak pedig megfelelő, jól képzett szakmunkások mellett sok mérnökük van, akik magas színvonalú munkát végeznek.  A grafikonok megmutatták az árbevétel alakulását is, ami folyamatosan növekvő. Sőt, a 2018-as esztendőre nagy „ugrást”, szinte duplázódást láttunk. Konkoly Szabolcs elmondta, hogy tavaly év végén elnyertek egy jelentős, uniós pályázatot, melynek megvalósulása 2018-ban lesz, így a  bevétel-növekedés is idén fog  realizálódni. Emiatt a telephely bővítésére is sort kerítenek.


A jelentős feladatok a létszám bővítését is kívánják, így azt tervezik, hogy legalább hat dolgozóval, 40 főssé növekszik a cég csapata. A munkaerőhelyzetről is szó esett a beszélgetés során. Itt ugyanis csak a kvalifikált munkaerőnek van keresni valója. A bérek tekintetében pedig a környező vállalkozások szintjéhez kell igazodniuk. Náluk olyan kollégákra van szükség, aki ért a robottechnikához, a képfeldolgozáshoz, a hidraulikához, stb., és képes az önálló feladatmegoldásra. A már megvalósított munkáik folyamatos karbantartását, szervizelését is végzik, így a távoli cégeknél önállón kell dolgozniuk munkatársaiknak.  Konkoly Szabolcs elmondta, hogy a szakemberek utánpótlása terén a helyi, Liska József Szakközépiskolával vannak kapcsolatban évek óta.


Az üzemcsarnokokba is betekintettek a vendégek, s olyan gépeket, berendezéseket láthattak, melyek a robottechnika, a képfeldolgozás, a hidraulika világában működnek. Volt is sok kérdés, hiszen ilyen berendezéseket a vendégek sem láttak még. Szabó Tamás polgármester igen behatóan, és aprólékosan érdeklődött a kis cég sikereiről. Arról is szót váltottak Konkoly Szabolccsal, hogy az önkormányzat mit tehet, mit tegyen a kis cégek működésének eredményességét segítendő.


Kiss Erika


Hír megosztása