Kalauz a lapradiátorok világába

Melyik lapradiátor legyen?

Itt a nyár, és ilyenkor a legjobb az idő egy kis átalakításhoz a házban. Lehet ez felújítás, nagytakarítás falfestéssel, de a legkézenfekvőbb természetesen a már elöregedett berendezések lecserélése. Ilyenkor érdemes gondolni igazán a fűtésszezonra is. Habár most meleg van, és nem a téli tüzelőn jár még az agyunk, hanem a nyaraláson, legyünk körültekintők. Csupán néhány hónap és újra eljön a kellemetlen hideg az életünkben, amikor az otthon melege tartja csak bennünk a lelket. Legyen szó lapradiátorról vagy egyéb fűtőtestről, nem árt néhány információt beszerezni a vásárlás előtt. Ez a kis írás is azért készült, hogy egy kicsit jobban bele tudjunk merülni a lapradiátorok világába.

A lapradiátorok anyag szerint csoportosítva

Kezdjük is a talán leghagyományosabb öntöttvas lapradiátorral. Ennek nagy előnye, hogy nehezen sérül, így hosszabb élettartamot jósolhatunk neki (persze nem muszáj kalapáccsal verni a többi fajtát sem), hátránya – már ha ezt hátránynak lehet nevezni –, hogy rendkívül súlyos darab, akár egy mázsánál is többet nyomhat. Ez a beszerelésnél némi kellemetlenséget okozhat, azonban szerencsére nem hordozzuk egyik szobáról a másikra a lapradiátort, ahogy azt egy elektromos fűtőtesttel tennénk. További előnye az ilyen fajta lapradiátoroknak, hogy sok vizet képesek tárolni, és a nagy nyomást is jól tűrik. Vízfűtésnél és gőzfűtésnél is jó választás lehet egy öntöttvas lapradiátor. Ezzel szemben egy alumínium lapradiátor már kevésbé súlyos darab, ezáltal a beszerelése is könnyebb lehet. Esztétikailag is mutatósabb termék, a kinézete sokkal modernebb, mint az öntöttvasból készült társának. Nagy előnyük, hogy a nagyságuk szerint rendkívül széles a választék belőlük, ezáltal a fűtés teljesítménye is a felhasználó által választható meg. Egyaránt tudunk szerelni ilyen fajta lapradiátort tehát a kisebb szobákba és a tágasabb nappaliba, étkezőbe is, attól függően, hogy melyik helyiségben mennyire van szükség a fűtésre (ez utóbbi a szoba nagyságától és az elérni kívánt hőmérséklettől is függ). Utolsó, és egyben legnépszerűbb fajta lapradiátor méltán az acéllemez radiátor, amelynek több előnye is van. Könnyen szerelhető, az öntöttvasnál jóval könnyebb, az alumíniumnál biztonságosabban beszerelhető a helyiségekbe utólag is. Szintén nagy a választék belőlük a méret szerint. Árban is a legkedvezőbb egy acéllemez radiátor a három fajta közül. Hátrányaként elmondható, hogy a korróziót rosszul viseli, és mivel az anyaga egyébként is vékony, így könnyebben keletkezik rajta lyuk, mint a másik két társág.

Hol érdemes lapradiátort rendelni?

Széles választékában és minőségében az alábbi oldalt tudom ajánlani: https://www.ventil.hu/acellemez-lapradiator. Itt nem csak a lapradiátort találhatjuk meg könnyedén a részletes termékleírásoknak köszönhetően, de bármi mást is be tudunk szerezni a nagy átalakításhoz a lakásban, vagy akár a radiátorok beszereléséhez kapcsolódóan. Ha nem vagyunk biztosak a vásárlásban, kérdezzük szakértő véleményét, melyik termék lenne a számunkra leginkább megfelelő az oldalról. A házhozszállításnak köszönhetően nem kell aggódnunk, hogy fogjuk megoldani a radiátorok eljuttatását az otthonunkba. Ha sürgősen szeretnénk még a következő hétvégén elvégezni a felújítást, akkor is érdemes innen rendelni, hiszen rendkívül gyorsan szállítják ki a termékeket, ezért nagyon előnyös az internetes rendelést választani.

Lapradiátor, festés, fűtés, víz… Mit szereljünk meg még nyáron?

A lapradiátor és összességében a fűtés megrenoválása az egyik legfontosabb teendő a meleg évszakban. Ez felkészülés az év többi részére, azonban határozottan nem ez az egyetlen teendő, amit érdemes még a meleg évszakban elvégezni. Ha a tetőt szeretnénk lecserélni, a zivataros időszak végeztével szintén fontos teendőink közé sorolhatjuk ezt is. Nem csak az eső, a hó is meg fogja viselni a szerkezetet, így érdemes még most megcsinálni azt, mielőtt egyszer csak a tető is a szobában landol. Ilyenkor lehet gyűjteni a tüzelőt, de akik gázzal intézik a lakás melegen tartását, azoknak is bőven van teendője a ház körül. Ilyenkor a bútorokat kivihetjük az udvarra, és átfesthetjük, lakkozhatjuk őket, ami az egész szobát képes újjá varázsolni. Parketta felrakásához, új padlószőnyeghez is remek ez az idő, ha már az összes bútort a kertbe száműztük. Ilyenkor érdemes egy egyéni lomtalanítást bevállalni, és egy konténert kérni a helyi hulladékelszállító cégtől. Ha a gyerekek felnőttek már, érdemes a játékokat eladományozni, amennyiben jó állapotban maradtak, hiszen sok kisgyerek még éveken át tudná azokat hasznosítani. A fennmaradt helyet pedig akár át is lehet alakítani, gardróbot nyitni vagy azt a szerelőszobát, varrószobát létrehozni, amiről az ember mindig is álmodott. Számos remek ötletet találhatunk az interneten, hogyan tehetjük praktikusabbá a lakásunkat, akár egy jobb teljesítményű lapradiátorról legyen szó, akár teljes átalakításról. Úgyhogy érdemes produktívan tölteni az elkövetkező néhány hetet is. Kezdhetjük rögtön a lapradiátorral.