Milyen a jó alom és hogyan szoktassam rá a cicámat?

Alom A vagy B?

A macskáknak szánt alom leggyakoribb csoportosítása a csomósodási képesség alapján történik. Vannak csomósodó és nem csomósodó almok. A csomósodó almom nedvesség hatására kis labdákká áll össze. Minél jobb minőségű ásványból (általában betonit) készül, annál erősebb és kisebb labdák képződnek. Ezt a fajtát napi 1-2 almalommal kell kitakarítani, tehát rendszeres gondozást igényel. Cserébe egy nagyobb kiszerelésű csomaggal akár egy hónapig is elvan a cicánk, hiszen csak az eltávolított mennyiséget kell pótolni. Nagyon fontos szempont az választásnál az, mennyire tartja magában a szagot és a nedvességet, illetve antibakteriális hatású-e. Érdemes még a benne lévő por, vagyis piszok mennyiségét is leellenőrizni.

A nem csomósodó almot nedvszívónak is nevezik. Ezek az almok felszívják a nedvességet, de nem állnak össze golyócskákká. Ezeknél a kőzet, szilika gél, fűrészpor, cellulóz nem áll össze, hanem csak magába szívja a nedvességet és szagokat, így biztosítva a higiénikus környezetet. Akár egy hétig is kitart anélkül, hogy kellemetlen szag ütné fel a fejét a lakásban. Tehát addig foglalkozni sem kell vele, amíg használhatónak ítéljük. A takarításkor viszont a tálca egész tartalma megy a szemetesbe.

Milyen a jó minőségű alom?

A macskaalom tehát a fentebb említett két fajta lehet. Minőségét a szagsemlegestő hatása, a portartalma, a súlya, a nedvszívóképessége, az ellenállása határozza meg. Nem mellékes szempont az sem, hogy mennyire környezetbarát, lebomlik-e, tartalmaz-e a környezetre és a cicára kárós anyagokat.

Nem mindegy, hogy a választott márka mennyi ideig képes semlegesíteni a kellemetlen szagokat. Alapvetően erre két módszer létezik. Az egyik, amikor magában tartja a szagokat, a másik, amikor parfümmel fedi el azokat. Újabban kaphatók olyan almok is, amelyek valamilyen természetes vagy nem természetes fertőtlenítőszerrel semlegesítik a szagokat. Ez a tulajdonság főleg a gazdiknak fontos, de nekünk kiemelten, hiszen szeretnénk friss levegőt az otthonunkba.

A nedvszívó képesség a második legfontosabb szempont a minőség meghatározásánál. Ezt rendszerint százalékban határozzák meg és azt is megmutatja, mennyi ideig használható a cica mellékhelyiség, mielőtt cserére szorulna.

A por mennyisége tulajdonképpen a piszok, amivel hígítják az almot. Minél tisztább annál jobb, mert olyankor nem hordja szét a piszkot a cicánk a lakásban. Nem mellesleg a súlyhoz is hozzátesz. A súly főleg a szállításnál fontos szempont. Ha tömegközlekedéssel járunk bevásárolni, esetleg gyalog, akkor nem mindegy, hány kilós zsákot kell magunkkal cipelnünk. Az eltérő ásványi anyagot természetesen eltérő súllyal rendelkeznek.

Az alom elhelyezése

Mielőtt fejest ugranánk a cica szobatisztaságra nevelésébe, találnunk kell az tálcának egy olyan helyet, ahol a macska elvonultan, nyugodt körülmények között tudja elvégezni a dolgát. Tehát ne tegyük olyan helyre, ahol percenként megfordul valaki és ne legyen nyitott se. Ne tegyük a cicánk tálkájának vagy alvóhelyének a közelébe se. Ideális lehet egy eldugott sarok a nappaliban. Nem biztos, hogy jó ötlet a fürdőszoba vagy a mellékhelyiség, mert az ottani zajok zavarók lehetnek kedvencünknek. A megfelelő helyre tett tálca már fél siker a rászoktatásra. Ha nincs megfelelő helyen, akkor a cica nem fog odajárni.

A tisztaságra is igaz ez. A macskák nem szeretik, ha piszkos az alom. Nem fogja használni, ha nincs rendszeresen kitakarítva.  A macskának hely kell, hogy kényelmesen elvégezhesse a dolgát. Ha az alomtál kicsi, nem fér el benne, bizony előfordulhat, hogy mellé jár. Az sem szeretik, ha illatosított, mert érzékenyek az erős szagokra. Válasszunk illatmentes változatot. Nézzünk meg a https://www.petnet.hu/termekek/KISALLAT_ALOM_Alom_forgacs-117 kínálatát.

A cica és az alom

A tanításhoz sok türelem kell majd, de szerencsére a cicák gyorsan tanulnak. A dolog ösztönös náluk, így a legtöbb, amit az ügy érdekében tehetünk, hogy megmutatjuk neki, hol található az illemhelyisége és megdicsérjük, ha oda végezte a dolgát.

Hogyan is kell ezt csinálni? Amikor az újonnan érkezett cicát ismereti új otthonával, az tálca megmutatása legyen az egyik legelső lépés. Hagyjuk, hadd ismerkedjen meg vele. Az is lehet, hogy hamar otthagyja majd. Ilyenkor kicsit később vigyük őt vissza oda, tegyük bele. Lehet, hogy egy kicsit kaparni fog benne. Ne szidjuk meg őt ilyenkor. Fontos, hogy jól és biztonságban érezze ott magát. Legközelebb akkor vigyük a tálcához, amikor reggel felébred, vagy etetés után vagyunk. Ha eredményes a látogatás, akkor feltétlen dicsérjük meg. Akár jutalomfalatot is adhatunk neki. A pozitív visszajelzéssel megerősítjük benne, hogy jól csinálta és kisebb eséllyel végzi majd el a dolgát a szőnyegen. Ha mégis történne ilyen baleset, akkor sem szabad vérszemet kapnunk. A jutalomrendszer működik a macskáknál, de a szidás már kevésbé. Legyünk türelmesek vele!