Méhecskés érdekesség: méhlegelő

Méhlegelő? Az meg micsoda?

Jól olvasod! A méhlegelő egy létező méhészeti fogalom, ráadásul nagyon édesen is hangzik. Nem csoda, hiszen közvetlen összefüggésben van a méz alkotásával. Sajnos már évek óta terítéken van a probléma, hogy fogynak a méhek, és eltűnésük beláthatatlan következményekkel járna, ezért különösen fontos az, hogy mind a gazdaságok, mind mi tegyünk ez ellen. Nem kell világméretű dolgokra gondolni. Elég, ha mellőzzük azoknak a vegyszereknek a használatát, amelyek veszélyesek rájuk nézni. Bízzatok bennem, mindenre van alternatíva! Azokra is lesznek. Különösen ebben az egyre súlyosabb helyzetben. A méhek pusztulásához életterük és táplálékuk csökkenése is hozzájárul, mégpedig nagyon-nagyon nagymértékben. Ez a probléma azonban még könnyebben orvosolható lenne, hiszen nincs másra szükség, mint sok-sok beporozható, különböző virágra. És hol? Hát a kertünkben is!

Bevezetés a méhlegelő világába

A méhészetben természetesen ennél összetettebb ez a tárgykör, és néhány ilyen titkot szeretnék veletek is megosztani. Nagyon érdekesek, és talán egy-két ötletet is adnak, hogyan vegyük ki a részünket a méhek problémájának megoldásából. Ne feledjétek! Szükségünk van ezekre a kis szorgos beporzó rovarokra, ahhoz, hogy terméseket ehessünk, virágokat láthassunk magunk körül (többek között).

Tehát a méhészetben három különböző méhlegelőt különböztetnek meg kialakulásuk szerint. Ezek a természetes, a gazdasági és a mesterséges méhlegelő.

A természetes a „méhészetet környező, vadon tenyésző mézelő virágos növényzet, amilyen az erdő, az erdei vágás, a rét, a legelő, a parlagi és szántóföldi mézelő gyomok.”

A gazdasági a „mézelő vagy virágport adó gazdasági növények – a gyümölcsösök, a pillangós takarmány-, a kobakos-, az olajos-, a konyhakerti magtermő-, a fűszer- és gyógynövények nagy része, a gazdasági fásítások – alkotják.”

És a mesterséges a „kizárólag méhek számára vetett valamilyen jó mézelő növény, pl, a facélia.”

Ezen kívül van egy másik csoportosítása is ezeknek a legelőknek, amely a virágzás idejét veszi figyelembe. És még ezeket is további kategóriákra bontják. Ezek természetesen már nagyüzemű folyamatok, és hacsak nem vagyunk gazdák és méhészek, akkor aligha vágunk bele egy ekkora fába.

Méhlegelő otthon?

De mit tehetünk mi, mindennapi emberek a méhekért? Például kialakíthatunk mini méhlegelőt a kertünkbe. Ehhez tudatosan válasszuk ki a növényeinket. Higgyetek nekem! A kertünk akkor is remekül fog kinézni, ha ezeket a szempontokat is figyelembe vesszük, hiszen a méheknek virágokra van szükségük. Minden virág és virágzó növény pedig gyönyörű.

Hogyan fogjunk neki? Először is tudnunk kell, hogy a növények, amiket szeretnénk, mikor virágoznak. Ez azért fontos, mert így olyan növényeket párosíthatunk össze, amelyek nem csak jól mutatnak együtt, hanem egymás után pompáznak, ezzel a méheknek folyamatos beporoznivalót biztosítva. Az akác az egyik legnagyszerűbb és hihetetlenül illatos növényünk, ráadásul elsőrendű a méhlegelők szempontjából. A kertünkben is jól mutat. Virágai ehetőek. Nem csak méz, de szörp is készülhet belőlük. Emlékszem, kisgyerekként folyamatosan mentünk, szakítottuk és ettük a virágokat. Kukutyimatyinak neveztük. Tehát az akác, legyen az pompázó lila akác, nagyon jó választás, ha szeretnénk a méhek kedvére tenni. De ugyanolyan jó még a mogyorófa, éger, nyár, szil, gyertyán, kőris, nyír, tölgy és a bükk. Sőt! Vannak olyan díszbokrok is, mint a tuja, tiszafa puszpáng, amelyek szintén jó méhlegelő alapok. Mivel kisüzemről beszélünk, egy-egy fa is nagy segítség a részünkről. Hát még a méheknek!

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint nagyon sokat tehetünk a méhekért, ha olyan virágzó növényeket ültetünk, amelyek elsősorban Július-Augusztusban bontakoznak ki, mert ez az időszak ínségesnek számít a méhészetben. A helyzet olyannyira válságos, hogy már elindították az úgynevezett „Méhbarát Település” pályázatot is, hogy minél többen a méhek segítségére lehessenek. Ennek alapján a pályázatnyertes település támogatást kap arra, hogy a parkosításra, közterületek növényekkel való betelepítésére vonatkozó hatályos rendeletek betartása mellett a méheknek hasznos virágokat, bokrokat, fákat használjanak fel minél nagyobb számban, minél nagyobb területen.

Méhlegelő, és más?

A méhlegelő a legfontosabb. Nem arra biztatlak titeket, hogy ne tartsátok rendbe a portátokat, hogy a méhek a gyomvirágokból táplálkozhassanak, hanem arra, hogy tudatosan válasszuk ki a kertünkbe ültetett növényeket, hogy azok minden résztvevő számára hasznosak legyenek.

De a méhek veszélyesek? Miért akarnánk őket a kertünkbe? A méhek nem bántanak, hacsak nem érzik veszélybe magukat. Egyáltalán nem agresszívak. Elrepülnek mellettünk, ha nem kezdünk el vadul csapkodni. Sokan sajnos összekeverik őket a darazsakkal. A kettő nagyon eltérő faj.

Együtt nagyon sokat tehetünk ezekért a kis rovarokért, és szükségünk van rájuk ahhoz, hogy az ökoszisztémánk megfelelően működjön, és hogy nagyon sok finom mézet ehessünk még életünkben. Ez egy közös ügy!