Szükséges a hüllő táplálékkiegészítő? A válasz: nagyon is!

Fontos, hogy legyen otthon hüllő táplálékkiegészítő

Újdonsült gazdiként sokan úgy gondolják, hogy állatot tartani egyszerű, csak etetni kell és játszani vele. Ennél azért sokkal bonyolultabb a helyzet nem csak egy kutya vagy macska esetében, a hüllőknél kétéltűeknél. A hüllő táplálékkiegészítő az egyik fontos része annak, hogy az állatunk egészséges maradjon. Ők éppen úgy meg tudnak betegedni, ahogy mi, néha nehezen viselik a bezártságot, az új környezetet, az időjárási változásokat. A hüllőknél kicsit kevésbé feltűnő ez, mint a szőrös barátainknál. Egy kutyánál mindenki észreveszi könnyedén, ha valami nem stimmel, egy teknős például viszont nem olyan egyszerű. Annyira nem mozgékony állatok, sokszor nem is tevékenykednek a terráriumban, de hangot sem tudnak adni annak, hogy betegek esetleg, így nehéz kitalálni bármelyik gazdinak, hogy valami baj lehet esetleg. Ezért jó, hogyha a baj elhárítása helyett inkább a megelőzést választjuk.

Milyen hüllő táplálékkiegészítők vannak?

Rengeteg fajta! Találhatunk általános multivitaminokat, amiket ajánlatos gyakorlatilag minden hüllőnek adni, ezzel megelőzve a bajt. Vannak külön teknősöknek való vitaminok is, de alapvetően minden fajnak mások az igényeik, amiknek érdemes egy kicsit utána járni, még mielőtt örökbe fogadnánk az adott állatot, így elkerülve az esetleges kellemetlenségeket. Szerintem nagyon fontos, hogy mindig tájékozódjunk, mielőtt hazavisszük az állatot. Ez a kis bejegyzés most nem hivatott minden ilyen szabályt felsorolni, erre sokkal profibb oldalak is vannak, melyek segítségével tökéletes és felelősségteljes gazdi válhat belőlünk, akik mellett hosszú évekig élhetnek egészségesen és boldogan az állataik. Szóval kaphatunk multivitaminokat, külön kalciumot, egy-egy vitamint, tonikot, cseppeket. Vannak olyan, különleges vitaminok is, amelyek például több állatnak is jók eltérő adagolásban. Ez nagyon előnyös azoknak a gazdiknak, akik nem szeretnének külön darabot vásárolni minden állatnak, és ezzel időt és pénzt is spórolnának. Ez egy bevált módszer, habár az állataink minden pénzt megérnek, azért itt-ott lefaraghatunk a költségekből, például, hogyha megfelelő oldalról rendelünk a hüllő táplálékkiegészítőt. Itt akár több száz forintot is spórolhatunk egy-egy vásárlás során, ami így kevésnek tűnhet, de egy év alatt akár tízezres kiadásról is szó lehet ebben az esetben. Egyébként már önmagában a hüllő táplálékkiegészítő is egy remek lehetőség a spórolásra, hiszen olyan betegségeket előzünk meg a használatukkal, amiket az állatorvost kellene látogatnunk, azt pedig szerintem senki nem akarja. Érdemes tehát szétnézni, hogy milyen lehetőségeink vannak a hüllő táplálékkiegészítők terén, és be is szerezni néhányat még ma.

Mire lesz szükségünk a hüllő táplálékkiegészítőkön kívül?

Attól függően természetesen, hogy milyen állatot veszünk, a hüllő táplálékkiegészítő csak az egyike annak, amit be kell szereznünk. A terrárium mérete és fajtája is fontos, hogy megfelelő legyen, hiszen nem mindegyik állat tud egy bizonyos méreten belül kényelmes életteret kialakítani magának. Ami pedig a dekort illeti, szintén fontos, hogy illeszkedjen az állat igényeihez, hasonlítson minél jobban a természetes környezetére, hogy jól érezze magát. Sok hüllőnél fontos a terrárium fűtés is a hüllő táplálékkiegészítő mellett, hiszen a testük nem képes rendesen tárolni a hőt, és ezért szükségük van a mesterséges hőmérséklet szabályozására. Ma már ezzel nem kell sokat vesződni, olcsón kaphatunk olyan termékeket, melyek ebben segítenek nekünk, gazdiknak. Infravörös lámpák, terrárium melegítőként heating padek vagy akár kifejezetten teknősök számára létrehozott fűtésrendszer, amelyek mind-mind előnyösek a hüllők számára.

A hüllő táplálékkiegészítő és a felelősség

Természetesen vigyáznunk kell arra is, hogy ne vigyük túlzásba a hüllő táplálékkiegészítő adagolását, hiszen az előnytelen lehet az állat számára. Az emberek is képesek túladagolni magukat vitaminokkal, erre az állatok éppúgy képesek és ez újabb problémákat szülhet, így figyeljünk oda az előírt adagokra, amik mindig fel vannak tüntetve a csomagoláson, és alhatunk nyugodtan. Azt hiszem, minden meglesz már a kisállatok kényelméhez: hely, kiegészítők, hüllő táplálékkiegészítő, terrárium fűtés.

Ha pedig még ne lenne valaki biztos abban, hogy éppen egy hüllőt szeretne magának, akkor itt az én véleményem: szerintem ezek az állatok éppen annyi örömöt tudnak hozni az ember életébe, amennyit a szőrös társaik. Habár kevesebb a konkrét visszacsatolás, ezek az állatok is képesek kicsit halkabban és kevésbé észrevehetően ugyan, de kifejezni a szeretetüket. Szerintem hosszútávon nagyon kényelmes a tartásuk, ha sokat nem vagyunk otthon, nem szenvednek annyira például, mint a kutyák, de így is lehet magunknak egy kiskedvencünk, aki vár minket haza, lehet társaságunk. Kifejezetten előnyösek ezek az állatok azok számára, akik allergiások a szőrre, és ezáltal nincs más választásuk, de szerintem ez éppen hogy egy előnyös dolog, hiszen így megismerhetik ezeket az állatokat is, akik ugyanúgy érdemesek a szeretetre.