Sóder ár, avagy az építkezés és a tervezés alapjai

Sóder ár, avagy a mi építkezés történetünk

Úgy hiszem az egész szerelem korszak, mely a mostani fészekrakás időszakot jellemzi a páromnak az a kijelentése indította el, hogy költözzünk össze és építsünk egy hatalmas családi kertes házat. Számomra ez annyira hirtelen jött, és annyira meghatott, hogy arra tulajdonképpen szavak sincsenek. Egyértelműen úgy láttam minden kérdés nélkül, hogy annak ellenére, hogy még arról sincsen fogalmunk, hogy milyen áron mozog a sóder ár, igenis bele vágunk az építkezésbe. Méghozzá úgy, hogy mindent a legapróbb részletektől kezdve mi magunk szeretnénk kitalálni a kert elrendezéstől kezdve, a burkolaton át a fürdőszobában lévő csaptelepig minden egyes kis részletet mi szeretnénk megtervezni és mi szeretnénk megvásárolni is, pusztán a kivitelezést hagynánk szakemberre, hiszen a többit mind magunk akarjuk megoldani. Így amint ezt a hatalmas lépést elhatároztuk először leültünk ketten és inspirációkat nézegetve elkezdtük kigondolni, hogy nagyjából milyen házat szeretnénk és, hogy milyen kompetenciáink vannak nekünk, illetve milyen kompetenciája van a telkünknek. Miután ezeket nagyjából a képességeinkhez mérten felmértük elkezdtünk ebbe az irányba haladva keresgélni olyan jellegű inspirációkat, melyek már nagy vonalakban körvonalazzák azt a házat, melyet mi szeretnénk magunkénak tudni a közel jövőben. Miután hosszas filozofálás és némi nézeteltérés után dűlőre jutottunk magunk elé szerkesztettük a saját házunkat, egy ház tervező online program segítségével, amit is elmentettünk és már a kész tervel megkerestük az egyik nagyon jó építész barátnőmet, hogy segítsen nekem a kivitelezés megszervezésében, illetve a tervezés mentében. Így el is kezdtük a közös konzultációt, ahol nagyjából felvázolta nekem, hogy ez nagy vonalakban milyen költségekkel járhat és mennyire érdemes követni az elképzelésünket, illetve miben szükséges kicsit átgondolnunk a tervünket, ahhoz, hogy mind anyagilag mind egyéb kategóriában jobban jöjjünk ki. Így elkezdtünk együtt tervezni anyagiakban is, a sóder ár költségeitől kezdve egészen az egyéb kisebb – nagyobb költségekig tulajdonképpen mindent felsorolt nekünk így egy körülbelüli összegben már tudtunk gondolkozni, ami egyébként számunkra elképesztően nagy segítség volt ugyanis abszolút nem voltunk tisztában azzal, hogy például a sóder ár illetve szállítás milyen költségeket fog maga után vonni és ez az elején kicsit meg is lepett minket.

Sóder ár, avagy az alapoktól indulva

Miután nyilvánvalóan semmi tapasztalatunk nem volt még építkezés területén így számos olyan meglepetés ért minket időközben, amire abszolút nem is számítottunk, hiszen valami miatt mondjuk nem is gondoltunk arra, hogy arra az alapanyagra esetleg nekünk szükségünk lenne, vagy, hogy abból nekünk milyen mértékű és mennyiségű adagot kell rendelnünk. Persze nyilvánvalóan mi sem voltunk teljesen tisztába azzal, hogy mibe vágtunk bele, de amikor megláttuk azt a sóder mennyiséget és a sóder árat, amennyit rendelnünk kell egészen elaléltunk és csak néztük az adott honlapot miközben azon töprengtünk, hogy vajon nekünk ténylegesen ennyi sóderre van e szükségünk vagy csak a barátnőm informált félre minket. Persze miután ő a szakember igazán komolyan se vettük a kérdéskört, hanem inkább vakon hallgattunk rá és az alábbi honlapon https://www.fuvar-oda.hu/soder megrendeltük a hatalmas mennyiségű sódert, mely elvileg mind az építkezéshez és a kert rendezéshez fog kelleni. Természetesen igazán érdekes volt, hogy a sóder árban benne volt a kiszállítási díj is, így azért jóval kedvezőbbnek bizonyult az adott lehetőség, hiszen így máris úgy láttuk, hogy abszolúte megéri a szolgáltatás.

A sóder ár mellett az építkezés költségei

Természetesen nem csak a sóder ár sokkol minket, hanem számos olyan alapanyag beszerzése és beszerzési ára, amire előtte abszolút nem gondoltuk, hogy szükségünk lesz, hiszen nyilván nem vagyunk építészek vagy építésvezetők és bőven van még mit tanulnunk arról, hogy mi szükséges egy építkezéshez. Egyénként én nagyon tanácsolom azt, hogy külön fizessen, mindenki egy tanácsadót ugyanis elképesztően sokat tud segíteni tulajdonképpen minden területen. Nekem nyilván elképesztő szerencsém volt azzal, hogy a barátnőm építés vezetőként dolgozik egyénként is, de emellett véleményem szerint egyértelműen megéri, az ilyen jellegű szakember segítségének az igénybe vétele ugyanis ténylegesen elképesztően sokat tud hozzá adni egy építkezéshez a tanácsaival és a tapasztalataival, úgyhogy én mindenképpen ajánlom azt, hogy mindenki, aki építkezni szeretne, még az elején vegyen igénybe ilyen jellegű segítséget.