gyógyszerbiztonság_pic6

A gyógyszerbiztonság megváltoztatta az életemet

A gyógyszerbiztonság ilyen sokban segíthet

A személyre szabott gyógyszerbiztonság hatalmas előrelépést jelentett az egészségemet illetően. Az elmúlt néhány évben sajnos több problémám is adódott. Már hosszabb ideje vagyok cukorbeteg, és mellette sajnos magas vérnyomással is meg kellett küzdenem. Az orvosom ajánlotta a gyógyszerbiztonsági vizsgálatokat, amelyek segítségével gyorsabban és egyszerűbben lehet gyógyszereket összehangolni, és a tökéletes hatóanyagot is meg lehet találni az ember számára, amellyel könnyebben lehet dolgozni. Számomra a gyógyszerbiztonság tehát ezt jelenti. Nézzük meg azonban, hogy mi mindenre jó még.

A gyógyszerbiztonság a gyakorlatban

A gyógyszerbiztonsági vizsgálatokat tehát a háziorvosom ajánlotta, mikor már sokadszorra mentem el hozzá azzal a problémával, hogy úgy érzem, valami még mindig nem stimmel a gyógyszereimmel. Egyszer a vérnyomáscsökkentő nem működött rendesen, máskor az inzulin mellett is az egekben volt a cukrom, és ezek a kis kilengések nekem mindig több napos utat eredményeztek a kórházba rosszabb esetben, amikor újabb hatóanyaggal kellett kísérletezni. Ha valami be is vált, akkor meg más volt vele a probléma, az egyiket a gyomrom nem bírta, esetleg folyton fájt a fejem tőle, és akkor csak egy plusz gyógyszert szedhettem. Mindennap azonban nem egészséges a fájdalomcsillapítókra sem hagyatkozni, és persze amúgy sem egészséges, ha az ember ennyi gyógyszert szed, mert a végén még más szervi baja is lesz, és mindenki elhiheti, nekem elég volt ennyi is.

gyógyszerbiztonság_pic4

A két tartós probléma mellett persze az embernek nem egy más gondja is van, ami jön és megy, mint gombás fertőzések egy meggondolatlan uszodai tusolás után, megfázások, influenza, torokgyulladás, és még sorolhatnám a sok baktériumot, vírust és gombafertőzést, ami az embert folyamatosan körülveszi és nap mint nap ki van téve ezeknek a kellemetlenségeknek, amelyeket nem lehet igazán elkerülni. A legtöbb embernek persze nem okoznak különösebb gondot, mert jönnek és mennek, bevesznek pár gyógyszert, használnak egy kenőcsöt, várnak egy hetet és már el is múlik a gondok nagy része. Azonban számomra cukorbetegként, akinek ráadásul a vérnyomása is magas, már egészen más a helyzet.

A gyógyszerbiztonsági vizsgálat azonban hamar megoldotta a gondjaim agy részét. Először is, könnyen tudtam már magára a mintavételre is időpontot foglalni, ehhez a SYNLAB időpontfoglaló rendszerét használtam online. Azért ezt a céget választottam, mert csupa jót hallottam a klinikáról és emellett én is jártam már az egyik helyszínen néhány évvel ezelőtt. A legjobb, hogy a közelemben is található egy klinikájuk, a Mamut áruházban, ahová gyorsan tudtam időpontot foglalni, és más dolgom nem is volt, mint várni a napot.

Maga a vizsgálat gyorsan lezajlott az előre lefoglalt időpontnak hála, nem kellett sorban állnom, hanem szinte rögtön be is tudtam menni a vizsgálóba, ahol egy gyors vérétel után mehettem is haza, és csak várnom kellett az eredményekre, amelyek rekordidő alatt, néhány nap múlva már a kezemben is voltak.

Mire jó a gyógyszerbiztonsági vizsgálat?

A gyógyszerbiztonság eredményével aztán a kezemben az életem teljesen megváltozott. Én sokat nem értettem belőle, de azóta bármelyik orvosnak a kezébe adom, sokkal magabiztosabban tud számomra gyógyszereket felírni. Például megtudtam azt is, hogy az egyik fajta antibiotikumra allergiás vagyok, ami a jövőben igen nagy problémát okozhatott volna számomra, így már csak azért is megérte volna elvégeztetni a vizsgálatot. Ez azonban nem minden, még számos alkalommal bebizonyította számomra a vizsgálat, hogy igenis nagy hasznot jelenthet bárki számára.

gyógyszerbiztonság_pic5

A gyógyszerbiztonsági vizsgálatok ugyanis számos területet vizsgálnak, ilyen például a cukorbetegség és a vérnyomáscsökkentőkön túl a véralvadásgátló készítmények hatóanyagainak vizsgálata, az egyes gombaellenes gyógyszerekre ad eredményt, akkor hatékony vírusos betegségek kezelésére szedett gyógyszerek felméréséhez. Alapvetően mindenféle gyakori betegségnél az ember hasznára lehet, így mindenkinek ajánlott elvégeztetnie a vizsgálatot. Persze a teljes vizsgálatnak ez igencsak megszűrt eredménylistája, én azonban nem vagyok szakember, hogy a többieket igazán ismerjem, így ezeket merem bátran felsorolni.

Kinek ajánlanám a gyógyszerbiztonsági vizsgálatokat?

Gyakorlatilag bárkinek tudom ajánlani ezt a vizsgálatot, hiszen gyakorlatilag mindenféle olyan betegség kezeléséhez hasznos lehet, amely gyakori. Ráadásul egyszer kell elmenni rá, utána az eredmény egy életen át kitart, maximum újabb kutatási eredmények miatt lehet jó döntés újból elvégeztetni, de hát ez persze csak a jövő zenéje, sosem tudhatjuk, hogy mit hoz, mikor lesz rá szükség. Számomra nagyon jó döntés volt, és éppen ezért a kislányomat is elvittem. Habár semmilyen egészségügyi problémája nincs jelenleg, a későbbiekben neki is meg kell majd küzdenie nem egy kórokozóval vagy érzékenységgel az élete során, aminek a megoldásához már most közelebb van. Én tehát mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a lehetőséget.