Csöpög a csaptelep?

Csaptelep meghibásodása

Csöpög, nyikorog, esetleg sajátosan értelmezi a hideg-vagy a melegvíz fogalmát? Ezek tipikusan annak a jelei, hogy valami nincs rendben a csaptelep háza táján. A rosszabb minőségű csapoknál előbb, de még a legjobb minőségben készült csapoknál is idővel jelentkeznek különböző problémák. Ez elkerülhetetlen a gyakori használat miatt. Szerencsére a hibák többsége könnyen, akár saját kezűleg is orvosolható, de ha mégis kifogna rajtunk a probléma, még mindig hívhatunk szerelőt. Ne rohanjunk rögtön újat venni. Ha ismert márkát vettünk, akkor felhívhatjuk a márkaszervizt is tanácsért, de az ismeretlen gyártmányoknál a magunk leleményességére vagyunk utalva. Mindig ügyeljünk arra, hogy ha magunk esünk neki a csaptelep szétszerelésének, akkor arra már garanciaidőn kívül vállalkozzunk. Ellenkező esetben elveszítjük a garanciát. Az alkatrészek felől érdemes előre érdeklődni, mert vannak olyan elemek, amelyeket előre meg kell rendelni. Ilyen például a vezérlőegység, vagy másnéven kerámiabetét. Nem minden szerelvényüzletben tartanak ezekből készleten.

Hol hibásodhat meg a csaptelep?

A csaptelep részei a kifolyócső, gyöngyözőbetét, betét rögzítő gyűrű és betét, valamint a szabályzó kar. A hibák előfordulhatnak a csaptestben és a csaptelep szerkezetében is. Amikor a csap csöpög, szinte biztos, hogy a baj a testben van. A régi típusoknál ez lehet a rozsdásodás vagy vízkövesedés miatti szivárgás. Az is lehet, hogy a csap szabályozó karjaiban van a probléma. Ez akkor alakul ki, ha rendszeresen túl erősen húzzuk meg elzáráskor, így elkopnak a benne lévő úgynevezett recés felületű hornyok. Ezeket a hibákat a csap szétszerelése után könnyen felismerhetjük. Ilyenkor a legegyszerűbb a dolgunk, hiszen csak ki kell cserélni az elhasználódott alkatrészeket. Ha nem vagyunk biztosak abban, milyenre van szükségünk, vigyük magunkkal a régit mintának. Az eladó biztosan a segítségünkre tud lenni. A kerámiabetétes csaptelepeknél a betét meghibásodásának majdnem minden esetben a szennyeződések az okai. Ez ellen a baj ellen vízszűrővel védekezhetünk. Ha a csapból nem akar folyni a víz, akkor a perlátor cseréjére van szükség. Ez a kifolyó végén található. Egy fogóval ki tudjuk venni. Ezután a szűrőt alaposan mossuk át, és úgy helyezzük vissza.

Hogyan kezdjünk neki a csaptelep megjavításának?

Ha már nincs a terméket érvényes garancia, a szakszervízesek nem elérhetőek és a környékbeli szerelő napjára is be van telve, akkor megpróbálkozhatunk a baj házi orvoslásával. Mielőtt azonban nekiállunk szétkapni a teljes csapot, zárjuk le a szakaszelzáró csapot, amelyet a hajlékony bekötővezetékek, vagy a vízmérő óra előtt találhatunk meg. Utána lazítsuk meg a bekötővezeték anyacsavarjait, majd a csaptelepet felfogó csavart is. Így már könnyedén kitudjuk emelni a helyéről a csapot, és biztonságosan, egy asztalon folytathatjuk a munkát. Emeljük ki a kerámiabetétet. Ehhez először is lazítsuk ki a szabályozó kart rögzítő csavart. Néhány ügyes mozdulattal elemeire tudjuk szétbontani a csapot. A kerámiabetét kopásához a kenőanyag kimosódása vezethet. Ez egy speciális zsiradék, amely nélkül a betét könnyen és gyorsan elkopik. Ez az anyag egyébként teflon, illetve szilikon tartalmú, vízálló zsír. Ahhoz, hogy ezt pótolni tudjuk, a szabályozóbetétek teljes szétbontására van szükség.

Ha nem a kerámiabetét, akkor a gyöngyözőbetét is okozhat bajt. Ez a kis alkatrész felel azért, hogy a víz sokszorosan osztott vízsugárként távozzon a csapból. Mivel a vezetékes víz köztudottan kemény, a gyöngyöző betét kis nyílásaiba rakódó vízkő egyre jobban eltömíti. 20 Tisztításához, vagy cseréjéhez mindenképpen ki kell hajtanunk a helyéről. Ennek tisztítására használjunk speciális vízkőmentesítő szert, különben a króm bevonat bemattul. Miután alaposan megtisztítottuk, megszárítottuk, visszaszerelhetjük a helyére. A nagyon bevízkövesedett gyöngyöző betétet viszont vízkőmentesítés helyett érdemesebb új darabra cserélni. De ahogy a fentebbi esetben, úgy ebben is érdemes először a szakszervízhez fordulni segítségért, hátha még garanciális javíthatók, esetleg cserélhetők a csaptelep alkatrészei.

Nagyobb az esély az egykaros csaptelep meghibásodására, mint a tekerős verzióknál?

A csaptelepek nem örök életűek. Napi szinten számtalanszor használjuk őket és a kemény víz sem kíméli az alkatrészeiket. Éppen ezért nem szabad azt gondolnunk, hogy az újabb modellek már kevésbé strapabírók, mint a régiek. Az új alkatrészek, amelyek funkcionálisan jobbá teszik ezeket a csaptelepeket ugyanúgy kivannak téve a meghibásodásnak. Eggyel több elemmel kell számolnunk, de ez nem jelenti azt, hogy rosszabbak vagy kevésbé előnyösek. Az egykaros verziók kényelmesen használhatóak, egy mozdulattal működésbe hozhatók és elzárhatók. A hagyományos, kétkarú csapteleppel ellentétben belül keveri ki a kívánt hőfokú vizet. Ráadásul a legtöbb korszerű, kétkaros csap is már kerámiabetéttel készül, így semmivel sem tud többet vagy kevesebbet nyújtani. A kétkaros ráadásul külön-külön kezelik a hideg és a meleg vizet.