Gyakori allergia

2013-02-11 14:09:12

 

Az allergiának több fajtája is van. Ilyen például az ételallergia. Az élelmiszerek kétféleképpen válthatnak ki allergiás reakciót. Egyrészt maga az adott táplálék, a benne lévő fehérje vagy egyéb összetevő okoz túlérzékenységi reakciót, másrészt egyre gyakoribb a keresztreakció jelensége is, amikor a táplálékban jelen lévő fehérje nagyon hasonlít az eredeti allergénekhez, és ezért vált ki reakciót.


A leggyakoribb allergiát okozó táplálék a tej, a tojás, a szója. A gabonafélék közül a rozs és a kukorica. A zöldségfélék közül a zeller, a paradicsom, a sárgarépa, a brokkoli, a borsó, ritkábban a burgonya, a fokhagyma, a gyümölcsök között az alma, az eper, az őszibarack, a cseresznye, a kivi, a dinnye, a mogyoró, a mandula, a dió az ismertebb allergén. Sokaknál tüneteket okoznak a halak és a tenger gyümölcsei, a rák, a kagyló is.

 

Az utóbbi években egyre gyakrabban lehet találkozni fémallergiával. Ez összefüggésbe hozható a bizsuk és testékszerek elterjedésével és az orvosi implantációs technikák térnyerésével. A különböző beavatkozások, fogászati kezelések ugyanis könnyen vezethetnek allergiás reakciókhoz. A fogorvosi székben már a gyógyszerek alkalmazása is problémát jelenthet: a helyi érzéstelenítők és fertőtlenítők veszélyesek a rájuk érzékenyekre. A később jelentkező allergiás reakciókért pedig döntően a fémek okolhatók, többek közt a nikkel, a króm, a réz és az amalgám. Az okozott tünetek az elhúzódó szájsebektől egészen a tartósan fennálló égő, csípő érzése jelenlétéig terjedhetnek. Az utóbbi panaszokat a tömés eltávolítása megszüntetheti
 
 

Stop.hu


Hír megosztása