Felújítás? Ne hagyd magad!

2013-11-04 15:11:00

 

Bár hosszú távú befektetésként jelenleg érdemes viszonylag olcsón ingatlanvásárlásba beszállni, saját otthonunk eladása árán mostanában csak kivételes esetben éri meg újat vásárolni, hiszen a gazdasági válság miatt az ingatlanok veszítenek értékükből. Éppen ezért mind többen döntenek úgy, hogy lemondanak lakásvásárlási szándékukról, és inkább meglévő otthonukat bővítik, újítják fel.

 

Egy ilyen akció viszont nemcsak kényelmetlenséggel, hanem rengeteg buktatóval is járhat. Akinek nincs gyakorlata az építőiparban, és nem ismeri a „mesterek” és a „vállalkozók” észjárását, bizony ráfaraghat még egy egyszerű fürdőszoba-átalakításra is. 

 

Ugyanakkor a területen dolgozó szakemberek sincsenek könnyű helyzetben, hiszen a romló gazdasági környezet miatt egyre kevesebb a megrendelés, és mind többeket sújt a körbetartozás.

 

Szép számmal akadnak olyan mesterek, akik ebben a szűkös időszakban megbecsülik a fizetőképes megrendelőt, mégis számtalan olyan történetről hallhatunk, ahol a vállalkozó – a jogszabályokkal mit sem törődve – az ügyfél kárán igyekszik csökkenő bevételeit pótolni.

 

– A jogi szabályozás önmagában nem képes megvédeni a fogyasztókat az egyébként is meglévő, de a válság hatására tovább súlyosbodó építőipari anomáliákkal szemben. Egy építőcéget számon kérni hazánkban szinte lehetetlen. A hosszadalmas és igen drága jogi procedúra és a törvényi szabályozás kiskapui egyaránt a becstelen cégek malmára hajtják a vizet – adta közre az MTI az Építkezők Fogyasztóvédelmi Egyesületének (ÉFE) nyilatkozatát. Az ÉFE ugyanis a jogi szabályozást kiegészítő, civil fogyasztóvédelmi intézkedésekkel és eszközökkel, valamint piac-önszabályozási gyakorlatok ösztönzésével igyekszik növelni az építkezők biztonságát. E szándék egyik legkiválóbb példája az Építkezés Mentoráció.

 

Segítség, akár ingyen is

 

Ha úgy érzed, hogy tapasztalataid alapján nem tudsz hatékonyan levezényelni egy „építőipari” beavatkozást otthonodban, feltétlenül kérj külső segítséget. Az építési műszaki ellenőrök honlapján lakóhelyeden is találhatsz olyan szakembert, aki támogat ötleteid megvalósításában, és képviseli érdekeidet a vállalkozóval szemben. Az ellenőr megbízási díja egy nagyobb beruházás alatt töredéke lehet annak, amennyi pénzt a szakember felügyelete nélkül kihúzhatnak a zsebedből.

 

Egy kisebb lakásfelújítás kapcsán azonban nem érdemes műszaki ellenőrt foglalkoztatni, főleg akkor nem, ha az átalakításra félretett összeg amúgy is szűkre szabott. 

 

Ilyenkor mindenképp célszerű élni az ÉFE civil fogyasztóvédelmi kezdeményezésével, az Építkezés Mentorációval, amely építéssel, felújítással, átépítéssel kapcsolatos jogi és építőipari kérdésekben biztosít a fogyasztóknak folyamatos tanácsadást a munkálatok teljes ideje alatt.

 

Figyelem!

 

Az ingyenesen nyújtott Építkezés Mentoráció az ország bármely pontjáról elérhető a fogyasztók számára, ám fontos, hogy időben jelezd, ha élni szeretnél a lehetőséggel. Az Építkezés Mentoráció ugyanis prevenciós eszköz, ezért a vállalkozói szerződések megkötése előtt igényelhető. Az Építkezés Mentorációval kapcsolatos igényedet az Építkezők Fogyasztóvédelmi Egyesülete honlapján jelezheted.

 

Buktatók

 

Ha úgy ítéled meg, hogy önállóan is megbirkózol a felújítással, nem árt résen lenned. Íme néhány óvintézkedés, amellyel a leggyakoribb hibákat, trükköket felfedezheted, megelőzheted.

 

Olyan mesterrel dolgoztass, akiket mások ajánlottak. A biztonság kedvéért győződj meg ismerősöd otthonában, hogy valóban megfelelő-e a munkája.

 

Ha erre nem nyílik lehetőséged (például régi otthonodtól távol építkezel), keress olyan kivitelezőt, aki Panaszmentességi Igazolvánnyal rendelkezik. Kattints ide!

 

Kérj tételes árajánlatot, minél több mestertől. Ha ezek beérkeztek, kérd ki szakértő véleményét, hiszen fontos, hogy ne munka közben derüljön ki, mi minden maradt ki véletlenül az árajánlatból. 

 

Ráadásul „bevett szokás”, hogy a kivitelező az árajánlatban jóval drágább segédanyagokat jelöl meg, mint amit később használ. Azt is nagyon nehéz ellenőrizni, hogy a mi otthonunkba épült-e be valamennyi alapanyag. 

 

A minél részletesebb, tételes árajánlat azt a gyakori veszélyt is mérsékli, hogy a vállalkozó a munka megszerzése érdekében alulkalkulál. Amikor aztán a tetszetős kalkuláció után megkapta a megrendelést, az árak elkezdenek felfelé kúszni: a feltárás nyomán kiderül, hogy rosszabbak a feltételek, mint amire számított; újabb fatális körülmények adódnak, amelyek megdrágítják a munkadíjat, az alapanyagokat.

 

Akár százezreket is megtakaríthatsz, ha már ezen a ponton igénybe veszed minőségi ellenőr segítségét.

 

Később ragaszkodj az elfogadott büdzséhez!

 

Alkudj! Az építőiparban, még a nagyobb áruházakban is megszokott dolog az alkudozás. Most, amikor kevesen engedhetik meg maguknak az építkezést, különösen jó pozícióból indulsz. 

 

Köss írásos szerződést! Ha menet közben változás történik, azt is foglald írásba!

 

Csak elvégzett munkát fizess ki. Ha a vállalkozó újabb előleget kérne a munka megkezdése előtt, légy óvatos. Megrendelőként könnyen zsarolhatóvá válsz, ha túl sok pénzt átadtál a vállalkozónak, úgy, hogy még nem dolgozott meg érte, hiszen csak hatalmas veszteség árán léphetsz ki a „kapcsolatból”. Mielőtt csapdába esnél, kérd ki szakember véleményét. 

 

Arról is állapodjatok meg, hogy ki vállalja az építési hulladék elszállítását.

 

Amit te is észrevehetsz

 

Ha a fürdőszobádat, konyhádat újítod fel, néhány hibát te magad is kiszúrhatsz. Szakértelem híján használd az érzékszerveidet!

 

Mielőtt a kádat elfalazzák és burkolják, ellenőrizd, hogy kellőképpen alátámasztották-e. Állj be a kádba, és mozogj. Ha valami nem stimmel, javíttasd ki a hibát.

 

Gyakori, hogy a mesterek megfeledkeznek a kád és a zuhanyzó környékén a víz elleni szigetelésről. Kérd el a használni kívánt anyag adatlapját, és ragaszkodj a teljes rendszer alkalmazásához.

 

Már a munkálatok megkezdése előtt pontosan – akár írásban – állapodjatok meg abban, hogy a fürdőszobai szerelvények milyen magasra kerüljenek. 

 

Nedves aljzatra tilos burkolatot helyezni. Időtakarékosságból erről a vállalkozók hajlamosak megfeledkezni. Te viszont tartsd észben, hogy a betonrétegnek magassága szerint centiméterenként egy hetet muszáj száradnia. Ha erre nem hagytok elég időt, a parketta felpúposodhat, a hajópadló szétcsúszhat. 

 

Amikor hidegburkolatot cserélsz, nézd meg, a burkoló milyen technikával keni el a ragasztót a lapokon. Ha nem kerül a teljes felületre ragasztó, a csempe kopogós lesz, és könnyebben reped, törik. 

 

Ne feledd! Ha nem vagy elégedett a kivitelező munkájával, megtagadhatod a fizetést, és szakértői vizsgálatot kezdeményezhetsz. Ehhez műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv szükséges.

 

Teljes cikk: ötvenentúl.hu


Hír megosztása