Közgyűlést tartott a Nagy Imre Társaság Jászberényben

2018-04-16 12:09:56

 

A Nagy Imre Társaság 1992-ben alakult, és jelenleg 13 helyi csoportja működik az országban. A jászberényi csoport – Besenyi Vendel vezetésével – 2011-ben alakult meg, s aktív munkát végeznek az ’56-os hagyományok, emlékek kutatásában, őrzésében, ápolásában. Az idei közgyűlés rendezését is ők vállalták a Jász Múzeum nagytermében április 14-én.

 
 
A közgyűlésre – a tagszervezetek delegáltjai – 38 küldött érkezett az ország minden részéből. Ahogy a nagykönyvben az meg van írva, úgy zajlott a közgyűlés. Balahó Zoltán elnök – a Nemzeti Múzeum történésze – az elmúlt három év munkájáról számolt be. Előbb azonban elhunyt tagtársaikra is emlékeztek, mert sajnos az ’56-os forradalom résztvevői már szinte mind elmentek, csak az elmúlt évben nyolcan távoztak az élők sorából. Így a fiatalítás fontosságáról is szó esett a közgyűlésen. Az egyesület létszáma szerencsére növekszik, sok programot tartottak az elmúlt években is – hallhattuk az elnöki beszámolóban. Konferenciákat rendeztek, túrákat, tanulmányutakat szerveztek, emléktáblákat avattak fel több helyen az országban az ’56-osok emléke előtt tisztelegve. Ebben a vidéki szervezetek is nagyon aktívak. Nagy Imre 120. születésnapján megemlékezést tartottak, és készült egy kiadvány Debrecen 1956-os történetéről, s más aktuális eseményeken is jelent volt a Társaság. 
 
 
Az elnöki beszámolóban elhangzott, hogy Örökségünk címmel újságot adnak ki, weboldalt is készítenek, és a helyi sajtóban való megjelenésekre is nagy hangsúlyt fektetnek. Szem előtt tartják, hogy a történelem jobban megismerhető legyen a fiatal generáció számára. 
 
 
A szervezet pénzügyeiről is szó esett, ilyen alkalommal ez kötelező is. Állami és önkormányzati támogatásokból működnek, de szívesen vették és veszik a felajánlásokat is. A Nagy Imre Alapítvány révén a Magyar Tudományos Akadémiától 5 millió forintot kapnak, tagdíjakból is van bevétel, és az szja 1%-ának felajánlásai is fontos segítségként jelennek meg a gazdálkodásukban. Azonban minden további forrásra nagy szükségük van, hiszen egyedülálló az a tevékenység, amit végeznek az országban. Ezért a pályázatokon való részvétel is mindig fontos számukra. A pénzügyek, az elszámolások nehézségeiről is szó esett, hiszen a tagok nem közgazdászok, nem könyvelők, ezért céget bíznak meg, s ez bizony sok kiadással jár, miközben a bevételek nem nagyon növekszenek.
 
 
alt
 
 
 
A jövőről is szó esett, aminek fontos része a fiatalítás. Az idei év nagy terve, hogy Snagovba – az ’56-os foglyok lakhelyére – fognak ellátogatni. A közgyűlésen tisztújításra is sor került. Az elnökséget, a tisztségviselőket – változatlan személyi összetételben – újraválasztották. 
 
 
A taggyűlést követően a jelenlévők a városháza falán található ’56-os emléktábláknál koszorúkat helyeztek el, aztán a Lehel Vezér Gimnáziumhoz sétáltak. Itt – az egykori diák – Donáth Ferenc emléktáblájához kerültek az emlékezés virágai. És a sors úgy akarta, hogy találkozzanak az éppen idelátogatott Donáth Lászlóval és fiával is, akik szintén az emlékezés okán jártak éppen ekkor Jászberényben, a gimnáziumi emléktáblánál. Ezt így megtervezni sem lehetett volna, ezért még nagyszerűbb volt a Nagy Imre Társaság jászberényi, tisztújító közgyűlése a jelenlévők számára.
 
 
Kiss Erika
 

Hír megosztása